夜食日記

分子調理学者。料理・調理のメカニズムを研究する大学教授。著書に『料理と科学のおいしい出会い』(化学同人)、共訳書に『The Kitchen as Laboratory』(講談社)など。分子料理・分子調理ラボ(http://molecular-cooking-lab.net)を主宰。関心は「食×科学×芸術」。

うきわベーグル

 大きいベーグルを作りました。


 一緒に写っているのが、小さいのが通常サイズのベーグルです。下のベーグルは、茹でているときにちぎれてしまったので、不格好な形です。

 次は浮き輪サイズ?のベーグルに挑戦です。夢は、ベーグルの輪の中に入って、内側から食べることです。

 ギネスサイズのベーグルは、2004年にニューヨークで作られた下の写真のものです。

http://www.businesswire.com/portal/site/google/index.jsp?ndmViewId=news_view&newsId=20040827005379&newsLang=en

Bruegger's Bakes World's Largest Bagel; 868-Pound Bagel is Guinness World Record

SYRACUSE, N.Y.--(BUSINESS WIRE)--Aug. 27, 2004--Bruegger's Enterprises, Inc. today broke the Guinness Book of World records by baking an 868-pound bagel that measures six feet in diameter and 20 inches thick. The giant bagel was unveiled in Syracuse, New York at the Great New York State Fair. The previous record was set back in 1998 and weighed in at only 714 pounds. To bake the world's largest bagel, it required the following ingredients:

    • 1,075 pounds of dough
    • 660 pounds of flour
    • 900 gallons of water
    • Half a pound of dry yeast
    • 53 pounds of malt
    • 12 1/2 pounds of salt


 868 poundですから、約400 kgのベーグルです。いやはや……。